Kennisplatform
Nieuw: Let op! Wij-leren.nl lanceert nieuwe website

Normgericht toetsen

Dossier: alle informatie over Normgericht toetsen

Toetsen zijn middelen om de vorderingen van een kind te onderzoeken. Het doel van toetsen is om antwoord te geven op de vraag: hoe staat deze leerling er op dit moment voor, en hoe kan hij zich verder ontwikkelen?

Je kunt normgericht of criteriumgericht toetsen. Normgericht toetsen is een manier van beoordelen waarbij de prestaties van leerlingen worden vergeleken met die van een grotere groep, vaak een landelijke normgroep. In plaats van te kijken of een leerling vooraf vastgestelde leerdoelen heeft behaald, wordt hier gekeken hoe goed een leerling het doet ten opzichte van anderen. Dit type toetsing geeft inzicht in de relatieve positie van een leerling binnen een groep en wordt vaak gebruikt om selecties van leerlingen te maken.

 

Bij normgericht toetsen worden de scores van leerlingen bijvoorbeeld omgezet in percentielen of niveaus, waarbij duidelijk wordt of een leerling gemiddeld, onder of boven gemiddeld scoort in vergelijking met de referentiegroep.

 

Voorbeelden van normgerichte toetsen zijn: de methode onafhankelijke toetsen (zoals Citotoetsen of de doorstroomtoets in groep 8) en IQ-tests, waarbij de prestaties van de leerling worden vergeleken met die van een normgroep van dezelfde leeftijd.

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 18 oktober 2024

Ontdek meer

Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.