Kennisplatform
Nieuw: Let op! Wij-leren.nl lanceert nieuwe website

Vertrouwenspersoon

Dossier: alle informatie over Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is iemand die verbonden is met school, bij wie je met vertrouwelijke zaken en persoonlijke problemen met betrekking tot schoolse zaken terecht kan. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met seksuele intimidatie of pesten.

De vertrouwenspersoon vangt de betreffende persoon op. Hij/zij heeft ook een preventieve functie in het voorkomen van problemen. De vertrouwenspersoon garandeert vertrouwelijkheid. Maar aan de andere kant heeft hij/zij een meldplicht als er strafbare feiten aan het licht komen.

Een veelvoorkomend misverstand is dat mensen met privéproblemen naar de vertrouwenspersoon gaan. Een vertrouwenspersoon heeft een duidelijke taakomschrijving: het gaat om schoolgerelateerde klachten. Anke Visser (2016, Het zakboek voor vertrouwenspersonen1) schrijft: Je kunt aan de hand van deze vragen checken of de klager bij de vertrouwenspersoon aan het juiste adres is:

  • Is de klager een leerling/student, ouder of mederwerker van de school?
  • Betreft de klacht maatregelen, nalatigheid, ongewenst gedrag, onprofessioneel gedrag, onpedagogisch of oncollegiaal handelen in de schoolsituatie?
  • Is de verweerder een leerling/student, ouder of medewerker van de school?
  • Behandelt de klachtencommissie waarbij jouw school is aangesloten deze kwestie?

Als je deze vier vragen met 'ja' beantwoordt, dan is de klager bij de vertrouwenspersoon aan het juiste adres.

Voetnoot: 

1N.a.v. Visser, A.(2016)  Het zakboek voor vertrouwenspersonenHuizen: Uitgeverij Pica,120 blz.,ISBN 9789491806902.

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 1 augustus 2022

Ontdek meer

Externe verwijzingen

Burgerschap door sociale cohesie in de klasBurgerschap door sociale cohesie in de klas
 Wij-leren.nl Academie
MeisjescoachMeisjescoach
 Medilex Onderwijs

Boeken

Lef om te luisterenLef om te luisteren - Hoe luister je nu echt naar leerlingen? - Arja KerpelIk heb ook wat te vertellenIk heb ook wat te vertellen! - Communiceren met pubers en adolescenten - Helèn de JongLuister je wel naar mij?Luister je wel naar mij? - Tips voor gespreksvoering met kinderen - Arja KerpelDe RingaanpakDe Ringaanpak - Een groepsdynamische benadering voor een veilige klas - Korstiaan KarelsAlles over pestenAlles over pesten - Helèn de JongPesten aanpakkenPesten aanpakken - lessenserie voor de basisschool - Arja KerpelHandboek onderwijsrechtHandboek onderwijsrecht - Myriam LieskampVeranderend toezicht onderwijsinspectieVeranderend toezicht - Myriam LieskampIk ben niet jij, jij bent niet ikContextuele leerlingbegeleiding in de praktijk - Marleen LegemaatVan inclusief leiderschap naar inclusief meesterschapVan inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap - Machiel Karels

Verdieping

Ongewenst contact in de klas Ongewenst contact tussen leraar en leerling - Joost Karels5 redenen waarom pesten niet stopt Vijf redenen waarom pesten niet stopt - Ivo MijlandAanraken van kinderenPedagogisch contact- verbondenheid door aanraking - Simone MarkPedagogisch contactTheoretische achtergronden van pedagogisch contact - Simone MarkNo blame-methodePesten als familietrek? “Zo doen we dat bij ons…” - Ivo MijlandVijfsporenaanpak pestenDe vijfsporenaanpak bij pesten - Bob van der MeerAanraken van kinderenAanraken van kinderen: tussen levensbehoefte en taboe - Peter de VriesPesterijen op schoolPesterijen op school - oorzaken - profielen van betrokkenen - Machiel KarelsGevolgen van pestenPesten op school - gevolgen en aanpak - Machiel KarelsPesten groepsaanpakPesten vraagt om een positieve groepsaanpak - Kees van OverveldSteungroepaanpakSteungroepaanpak van pesten. Toeschouwers en pesters in gesprek. - Dirk van der WulpWeerstand in begeleidingsgesprekkenWeerstand in begeleidingsgesprekken? Meeveren! - Ivo MijlandCorona niet het enige gevaarEn wat als het thuis niet veilig is? - Anton HorewegAngst en agressie in schoolAngst en agressie in de school - Kees van OverveldOordeel van de Landelijke Klachtencommissie OnderwijsOnjuist oordeel van de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs? - Joost Karels

Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.